I veckan har min lillebror och hans tjej lagat mat åt oss. Vi fick hem "Portionen under tians" nya om 300-kronors veckor och de bestämde sig för att köra majmenyn. Boken är nämligen uppbygg i sann pånboks- och miljövänlig anda. Tolv veckomenyer, en för varje månad, med en enkel säsongsguide över olika matvaror i början.
Jag åkte och handlade med brorsan, det landade på 259 kr men jag hade de flesta torrvarorna och lite till hemma.
Majmenyn innehöll:
- Majscarbonara
- Bovetebiffar med rotfrukter och ajvarsås
- Graham masala-gryta mer tomat, kokosmjölk och kikärtor
- Spenat- eller nässelsoppa
- Majsquesadillas
- Boveteotto med champinjoner och spenat eller nässlor
Och så lite rester på söndagen. Nu bjöd vi hem folk då så det blev ändå lite annat.
Maten var god och billig, majscarbonaran var lite av en revelation för ungarna, och alla var nöjda och glada. Inte minst vi som slapp laga mat under en hel vecka. Inte dumt det där med syskonboende...
Några fler exempel på rätter:
- Januari: grön- och rödkålspizza med citronkräm
- Februari: asiatisk brysselkålswok med jordnötssås
- Mars: couscoussallad med soltorkade tomater
- Juli: tomatburgare med vita bönor
- Oktober: grönkålscrêpes
För ett par år sedan var vi inne på att ha en fast veckomeny för att slippa tänka på vad man skulle laga vareviga middag. Denna bok skulle kunna göra det möjligt.
Titel: Portionen under tian, 300-kronors veckorna
Författare: Hanna Olvenmark
Förlag: Oordfront
Sidor: 187
Comments
Post a Comment