Gråärtor, rovor - och den älskade kålroten



Hur har vi egentligen klarat oss i vårt land, året om, utan Coop eller Ica?

Jag läste nyss "I oxögat" och drogs med i den småländska misären under 1700-talet. Utöver att bygga sitt hus, ser den fattiga Sissel till att gräva sig ett kålland. Med detta och en säck korn klarar hon och Eskil sig igenom vintern. Men det finns också andra grödor som vi i Sverige har förlitat oss på i alla tider.

Gråärten - en ärt med vackra, färgglada blommor och gängligt växtsätt. Ärtorna är små och pigmenterade. Med denna gröda, vars otaliga varianter beskrivs av Agneta Magnusson i boken "Gråärtor, rovor - och den älskade kålroten", kan man göra alltifrån mjöl till hummus och ärtsoppa. Magnusson ger oss också recept på dessa samt på biffar, ärtgröt, socca (tunna pannkakor), tunnbröd och "ärtbulla". Man får även lära sig att rosta ärtorna samt får instruktioner på hur man odlar dem. Snacka om att man blir sugen på att stoppa ner några i jorden!

Även rovor har odlats sedan medeltiden. Jag läser fascinerat på om hur korovan nästan utrotats, men numera finns både hos fröföreningen Sesam och NordGen. Vi får förslag på hur både svedjerovor och korovor tillagas och några odlingstips. Kålroten är likt rovan väldigt rik på C-vitamin och har nyligen fått ett uppsving hos hippa kockar och självklart får vi i boken exempel på vad dessa smakkonstnärer rekommenderar.

För varje avsnitt får man en historielektion, en receptsamling och odlingstips. Vi får följa med på jakt efter frön och på besök hem till de som odlar och alltid har odlat dessa kära kultursorter. Själv har jag odlat majrovor en gång men fått slänga det mesta på komposten eftersom jag inte visste vad jag skulle göra med skörden. Nästa odlingssäsong ska det odlas rovor och ärtor och kålrot, och då kommer jag att läsa boken igen, så jag vet vad jag ska göra med alltihop.

Titel: Gråärter, rovor - och den älskade kålroten
Författare: Agneta Magnusson
Sidor: 158

#gråärterrovorochdenälskadekålroten #Gråärter #Rovor #kålrot "agnetamagnusson

Comments