Den nya skåpmaten

Jenny Damberg vurmar för det enkla. Köper man en aubergine, behöver man hacka, skala, salta innan man tillagar den, men med en burk auberginepuré är jobbet redan gjort. I den här kokboken ska inget recept ta med än 15 minuter att laga.

Själv har jag testat rostad brödsallad med aubergine och kikärtor (fast jag fuskade och använde färsk aubergine 😂), syrlig thailändsk champinjonssallad (väldigt spännande, skulle kunna bli en favorit så småningom men är väldigt ovan vid smaken), och så gjorde jag nudlar med jordnötssås till min nudelälskande son.

Ser fram emot att prova (och veganisera): 

- kimchipannkakor,
- misoaubergine,
- onigiri (vi har en hel låda full med sådana kit, köpta från matsmart),
- melanzane alla parmeggiana,
- chilimajs med fetakräm. 

Och så de lite retroinspirerade efterrätterna. 

- smördegspaj ed mandelmassa (med fyllning av inlagda körsbär)
- banoffeaj
- mjukglass med komdenserad mjölj och bär
- pavlova
- lemon curd-posset

Utöver recepten har Damberg redogjort för konservernas intressanta historik och jag gav mig genast i kast med att lära mig mer om den fascinerande Amanda Jones som uppfann vacuumförpackningen och startade en kvinnoseparatistisk konservfabrik i slutet av 1800-talet. Jag blev också road av att få veta att konservburksöppnaren uppfanns först femtio år efter konservburken.

Titel: Den nya skåpmaten
Författare: Jenny Damberg
Förlag: Ordfront

#denmyaskåpmaten #jennydamberg #konservburkar #konservering #ordfront #ordfrontförlag

 

Comments