Näringskompassen



Bas Kast är vetenskapsjournalist från Tyskland. För ett tag sedan vad han coole morbror Bas som åt chips till frukost och glass till middag. Han åt vad han ville, när han ville, helt enkelt, och så kunde han hålla på alltför länge eftersom han sprang regelbundet och inte gick upp i vikt. Inte förrän hjärtat tog stryk började han fundera på sin kost.

Kast känns ganska objektiv och verkar inte ha någon agenda. Han försöker till exempel förklara hur det kommer sig att vissa endast går ner i vikt med hjälp av LCHF samtidigt som han erkänner att en plantbaserad kost är valet för den som vill bota hjärt- och kärlsjukdomar. Han refererar till metaanalyser men uppdaterar när det behövs. Exempelvis insåg han att många av de studier som hävdade mjölkens förträfflighet, var finansierade av mjölkindustrin, och därför kollade han upp nyare studier.

Jag lärde mig många intressanta saker. Till exempel att kaffe är hälsosamt, men bara filterkaffe, andra sorter filtrerar inte bort kaffets LDL-koleterolhöjande oljor. Och att alkohol är nyttigt i måttlig mängd, men bara efter att man fyllt 50. En kost rik på protein är gynnsam för reproduktionen men åldrar oss snabbare.

Vad jag saknar är hur vissa saker relaterar till en hundra procentig växtbaserad kost. Till exempel menar  att yoghurt har en livsförlängande effekt eftersom den är fermenterad. Kan man få samma effekt av surkål, miso, kimchi, vegansk yoghurt mm? Och högst upp på nyttighetskompassen vad gäller fetter står linfrön, men han tycker att vi alla bör äta fisk. Kan inte få samma effekt genom krossade linfrön eller chia?

Väldigt intressant och framförallt trovärdig bok om kost. Jag är övertygad om att var och en skulle må bra av att följa Kasts råd. Det enda jag saknar är en analys av hur man använder hans råd på det mest klimatgynsamma sättet, dvs plantbaserat.

Titel: Nåringskompassen
Författare: Bas Kast
Förlag: Volante

Comments