Niklas Ekstedt & Henrik Ennart fortsätter sin mission att omvända oss till medelhavskost och övertyga om bakterieflorans vikt för mental hälsa i nya boken "Happy Food Green".
Boken är en blandning av reportagebok, där författarna besöker hundraåringar i de "blå zonerna", en vetenskaplig redogörelse för alltifrån protein, till MAC-livsmedel, kalorirestriktion och vikten att äta en stor variation av grönsaker och örter, och en kokbok.
Recepten är spännande och spelar på en känsla av varm, omfamnande mat, i alla fall för mig. Eller vad sägs om:
- Doppat bröd med riven tomat, ricotta och oregano
- Aubergineröra med brödstekt broccoli och chili
- Misorostad potatis och endiver med fermenterad vitlökskräm
- Svampburgare med surkål och chipotledressing
- Karameliserad lök med gårdagens bröd och färska tomater
Fantastiskt fina recept och vackra bilder, oftast vegetariska men inte veganska.
Jag tycker om boken, det enda jag vänder mig mot är hur språket används mot vegankost. Inte det att jag inte håller med det allra mesta de säger: det är viktigt att ta tillskott och att vara vaksam över vissa näringsämnen, men t.ex. järnbrist är lika vanligt hos allätande kvinnor (23% i en studie jag hittade utan att anstränga mig nämnvärt) som hos med kvinnor på vegandiet (20%). Faktum är att mjölkprodukter hämmar järnupptaget, och dessa uppmuntras i denna bok.
Att författarna använder sig av uttryck som vikten av att "kombinera" olika sorters protein bekräftar den seglivade myten om att detta skulle vara svårt, när de i själva verket bara menar att man ska se till att ha många olika källor.
Det är synd, tycker jag, när en växtbaserad kost inte bara är bra för hälsan utan också för klimatet. Ost orsakar relativt höga koldioxidutsläpp. Men jag ser fram emot att prova många fler av recepten, om än veganiserade ;-)
Titel: Happy Food Green
Föfattare: Niklas Ekstedt & Henrik Ennart
Förlag: Bookmark
Comments
Post a Comment