Nyfiken på naturvin


Jag har inte kunnat dricka vin på åratal, säkert inte på 4-5 år. Jag blir bakfull innan jag ens blir salongsberusad, brukar jag säga, eftersom jag får huvudvärk efter ett halvt glas. På sistone har jag dock fått veta att det antagligen beror på sulfiterna och mycket riktigt, när jag fick en flaska naturvin av en vän i somras, blev effekten inte alls densamma. I denna hade inga sulfiter tillsatts.

Det här är inte första boken jag läser av Mats-Eric Nilsson men det var väldigt längesedan sist. Jag har inte heller läst "Château Vadå", men är medveten, genom bekanta som jobbat med vin, om hur mycket fusk som förekommer, hur mycket tillsatser tillverkarna kommer undan med. Det är fascinerande det där med fusk och fuffens inom livsmedelsbranschen, men det som förvånade mig var hur fascinerande det var att läsa om motsatsen också. Detta trots att jag alltså inte druckit vin på flera år.

För vinodlarna som producerar naturvin har så mycket gemensamt med min andra passion, permakultur. Det handlar om jordkvalitet och om biologisk mångfald, om respekt för råvarorna och för omgivningen (konventionella vinodlare besprutar uppemot 18 gånger om året och det har hänt att människor i omgivningen, bland annat på skolor, blivit akutförgiftade.) Sen har det med gamla kulturer att göra också. För utöver själva odlingssätten och vinproduktionen för man också lära sig bland annat om vinets fjärde färg, det orangea vinet (vitt vin med skal) och om qvervrivin.

Som en extrabonus kan det vara bra att veta att alla naturviner automatiskt är veganska. Jag blev grymt sugen att beställa en flaska naturvin efter läsningen och vet nu vart jag kan börja.

Titel: Nyfiken på naturvin
Författare: Mats-Eric Nilsson
Förlag: Ordfront

Comments