Frankensteins köttkvarn


Som alla andra i Sverige hade jag så klart stött på Jens Linder när han varit kock hos historieätarna, men inte så mycket mer. Jag är glad att jag fick stifta närmare bekantskap med honom med denna lilla palettrensare till bok.

"Frankensteins köttkvarn" än en samling matrelaterade berättelser följda av tillhörande recept, ett-två per kapitel. Han berättar om så skilda saker som alger och hur dessa använts mer och mer i matlagning, vegetarianismens historia, hur man historiskt sätt lagat mat i krukor, den stackars drontens grymma öde m.m.

Men det kapitel jag tycker allra mest om, som kommer att vara kvar hos mig ett tag, är nog det om gatumatens historia och Linders beskrivningar av Londons gatuliv under 1800-talet. Han skriver så levande, texten hade varit fantastisk bakgrund för en roman. Och det var grymt intressant att läsa om olika yrken som fanns på den tiden och platsen, såsom "mudlarks" som sökte efter saker i Themsen eller dess biflodar. Eller "pure-finders" som samlade hundbajs för att sälja åt lädergarvare.

En liten lättsam, inspirerande bok om mat som blandar kulinariska anekdoter med historia, litteratur och recept. Vissa av dem kommer jag till och med att prova, som vattenkimchi och syrade krusbär. 

Titel: Frankensteins köttkvarn
Författare: Jens Linder
Förlag: Ordfront

#frankensteinsköttkvarn #jenslinder #ordfrontförlag #ordfrontforlag #böckerommat 

Comments