Odla örter, blommor & blad


I somras läste jag "Uteköket" av Mauritz Stormgaard om hur han och hans fru lagar superspännande mat utomhus (uppenbarligen) på Karshamra mat och trädgård. I "Odla örter, blommor och blad" är fokus på... ja, faktiskt på örterna, de ätbara blommorna och bladen.

Boken är uppdelad i tre delar, även om två av delarna är lite sammanblandade. I den första delen ger Mauritz och hans fru Agnes oss tips om hur de odlar sina grönsaker. Jag har läst en hel del odlingsböcker men otroligt nog hittar jag nästan alltid något nytt i var och en. Det jag fick ut av denna var tekniska tid- och platssparande tips, som hur de förodlar i kallväxthus och använder sig av skogsplanteringsrör för att ergonomiskt få ner många plantor i jorden.

Den andra delen handlar om individuella örter/ blommor och blad. För egen del visste jag rätt mycket om örterna, jag tror att jag, med undantag för mexikansk tagetes, har odlat alla de sorter som nämns. Men delen om blommor innehöll desto mer nytt. Under alla år vi odlat jordärtskockor har vi inte vetat om att blommor och blad smakar likadant som knölen. Också avsnittet om blad fick mig sugen på att odla mer än de fyra-fem sorter jag brukar sätta ut.

Tredje delen är recepten och även dessa är uppdelade efter kategori: örtrecept, blomrecept, bladrecept. Maträtterna känns lockande, nya och långtifrån vardagliga. Vad sägs till exempel om:

- Grillad broccoli, broccoliblad & getmjölksbechamel
- Salsa verde på svinmålla, koriander & syrlig tomatillo
- Majsgröt på färgad majs & mixade örter
- Libbstickebullar
- Panzanella på stekta zucchiniblommor, salvia & brödsmulor
- Barigoule på solroshjärtan

Ja, ni fattar. Jättespännande recept, särskilt de som innehåller vildvuxet och blommor och jag kommer verkligen att försöka ha det med mig och ser på min trädgård med nya ögon (och ha det i åtanke när jag odlar upp vår sommartomt).

Titel: Odla örter, blommor & blad
Författare: Agnes & Mauritz Stormgaard
Förlag: Natur & Kultur

#odlaörterblommorochblad #agnesstormgaard #mauritzstormgaard #karshamramat #karshamramatochträdgård #spännandekokböcker

Comments