Det är aldrig "rätt tid" att läsa om folkmord. Jag har ägnat hela sommaren åt att skjuta på läsningen av denna utmärkta analys, just för att det inte kommit någon dag då jag vaknat på morgonen och sagt till mig själv "Å, vilken härlig dag, nu skulle det sitta bra med lite genocid till min English Breakfast"
Så en dag fick jag helt enkelt ta tag i det. Som tur är, består inte boken enkom av beskrivningar av grymheter utan lättas stundtals upp av resonemang kring vad folkmord egentligen är. Och vad som inte är det. Men efter att ha redogjort för intentioner, definitioner, förklaringsmodeller och historiska inslag övergår vi i att läsa om de faktiska händelserna. Det Osmanska riket och mordet på armenier, förintelsen och den sovietkommunistiska som de mest kända. Exempel på den latinamerikanska kontinenten mindre så.
Jag tycker att diskussionen om det koloniala våldet, huruvida det rörde sig om rena folkmord eller om död och förstörelse endast förekom som verkning efter kolonialismens framtåg var intressant. Men också kapitlet om folkmordets verkningar och lärdomar för framtidens människor.
Titel: Folkmord - Historien om ett brott mot mänskligheten
Författare: Klas-Göran Karlsson
Förlag: Historiska media
#folkmord #historienomettbrottmotmänskligheten #klasgörankarlsson #historiskamedia
Comments
Post a Comment