Surdeg - lär dig hantverket

Jag har bakat surdegsbröd i ett par år, ända sedan jag lärde mig på kursen "Livsmedelsförädling för självhushållare" på Holma folkhögskola (rekommenderas STARKT!). Jag bakar hyfsade bröd men inte fantastiska och barnen äter motvilligt av dom. Det var det jag hoppades åtgärda med hjälp av denna bok. Jag ville gå från att baka helt okej bröd, till att imponera på den svåraste målgruppen av alla. Mina egna ungar!

Kenny Jakobsson tar oss igenom processen från början till slut, så man behöver inte gått en kurs innan man sätter igång. Till mesta del är den metod han lär ut även den jag lärt mig på men ett par tricks förbättrar verkligen min metod. Som att mata sin surdeg flera gånger om dagen (!!!) till skillnad från några enstaka gånger i veckan. Eller som att jag bakar brödet i en gryta. Hittills har jag bakat tre omgångar och det blir bara bättre för varje gång. Dessutom har jag uppnått mitt mål. Barnen äter mitt bröd nu!

Såklart handlar boken inte bara om teknik, men jag uppskattar att en så stor del av den är det. För mig är det viktigt att förstå hur allt fungerar. Men för de av er som redan är experter på surdegsbröd bjuder Jakobsson också på en del lockande recept. Förslag på smaksättningar och olika mjölblandningar som ett vörtbröd och ett kaffe-, choklad- och blåbärsbröd (!), ett pumpabröd, ett gäng grövre bröd, och så bröd i form. Till och med ett surdegsrostbröd som kanske är ännu mer barnvänligt? Och så frallor såklart, pitabröd, pizzabotten och så en mumsig foccaccia och en fouguasse! Massor att experimentera med när man väl bemästrar tekniken.

Titel: Surdeg - lär dig hantverket
Författare: Kenny Jakobsson
Förlag: Polaris fakta

#KennyJakobsson #SurdegLärDigHantverket #polarisfakta #surdegsbröd #bakasurdegsbröd #bakamedsurdeg #bakasurdeg #böckerombakning #kokböcker #bakböcker

Comments