Baka & ta tillvara

Det är verkligen svårt att slå Annelie Anderssons förta bok "Blomster & bakverk", men "Baka & ta tillvara" är precis lika vacker och inspirerande. Det är liksom en glädje bara att öppna första sidan och kastas in i en värld av blommor, bär och frukter. 

Precis som den första boken är denna uppdelad i årstider baserade på råvaran som nyttjas i recepten. Så självklart massor av rabarber, men också örter och fläder under våren, zucchini, nektarin, dill, jordgubbar och andra bär på sommaren, plommon, pumpor och rotfrukter på hösten, äpple, apelsiner och juliga kryddor på vintern.

Tanken är så klart att ett säsongsbaserat liv är mer hållbart, men också att frukt och grönt smakar som allra bäst i säsong.

Dessa recept har jag provat hittills:
 - Havrefrallor med mosat & rivet äpple
- Banankaka med smörig kolasås
- Citron- och vallmokakor
- Somriga scones med jordgubbar (glutenfria)

Men precis som boken är upplagd för de olika årstiderna behöver jag vänta med en hel del recept... Jag ser att andra människors rabarber redan prunkar och sträcker sig långt upp längs med deras mikroklimatiga husväggar, min är pjoskig och tråkig. 

Dessa recept ser jag alldeles särskilt mycket fram emot att få prova: 
- En vacker vårvetekrans med citrus & vallmo (ja, rent tekniskt skulle jag ha kunnat laga denna även nu, men aldrig att den skulle bli så vacker som Annelies)
- Blomsterbullar med vaniljkräm och rabarberkompott
- Madeleines med örter, ost & citron 
- Baguetter med dill & ost
- Dr Westerlunds pelagornkaka
- Zucchinikaka med citron & vallmo (svårt att hitta tillräckligt många användningsområden för zucchini på sommaren)
- Nattjäst rågbröd med plommon
- Pumpafrallor med pumpapuré
- Äppelkladdkaka med toscatäcke
- Skållat bovetebröd med lingon och pepparkaka
- Paj med apelsinkräm och kanderade apelsiner

Jag bakar fortfarande en hel del från den första boken, främst två olika sorters päronkakor och en äppelpaj, och nu får vi se vilka av de nya som fastnar och blir regelbundna inslag i familjen Rosenblads repertoar (Som vanligt har jag veganiserat recepten och det går för det mesta alldeles utmärkt, men klart att vissa av de recept där ost är en central del kan bli både bra och dåliga).

Titel: Baka & ta tillvara
Författare: Annelie Andersson
Förlag: Bladh bu Bladh

#bakaochtatillvara #annelieandersson #baldhbybladh #blomsterochbakverk #baka&tatillvara #bakböcker #kokböcker

Comments