Jag har en hel del självhushållarböcker. Den klassiska, uppdaterade av John Seymour, Mandelmanns, National Geographics m.fl. De skiljer sig en del åt men är också väldigt lika. Alla ger de dock massor.
Att lägga "Modern självhushållning" till samlingen känns helt rätt. Den passar in. Med vackra bilder (om än stundtals grafiska om man är känslig för slakt) och en rolig, oväntad struktur ger den färg åt självhushållarlivet. Här är det inte endast hönor, odling och konservering, här börjas det med snittblommor, vurmas för vedeldade utomhusbad (suck vad man skulle behöva det alltså!) och egentillverkade drinkar och likörer. Öl får man också lära sig att brygga, och så olika sorters vin.
Utöver dessa utsvävningar bluder de så klart också på alla klassiska kapitel. Odling, om hugekultur, lasagnebäddar och växelbruk. Kompost. Höns (det är här de obarmhärtiga slakt- och buljongbilderna kommer in) och ankor. Surdeg och förädling av skörden. Bikupor och mikromejerier. Och så hur man tar hand om sina träd och buskar.
Anders Rydell och Alva Herdevall har fått ihop en kunskapsbibel i ämnet, en stor, fet, underbart lockande resurs till, och massor av inspiration till självhushållarlivet. Rekommenderas varmt. Till boken fick jag dessutom en påse fröer vars etiketter jag själv målat. Woohoo! Därmed är jag och @andersrydell och @krusenbergsodlarna förbundna för evigt. Hej nya vänner!
Författare: Anders Rydell & Alva Herdevall
Förlag: Natur & Kultur
Comments
Post a Comment