Det senaste året har jag blivit medveten om hur yttrandefriheten, särskilt men inte enbart på nätet, är hotad. Jag tillhörde först de som tyckte att privata aktörer som våra stora sociala medier-plattformar fick ta vilka beslut de ville angående avstägningar och sanktioner mot användare som gjort sig skyldiga till övertramp, men dessa övertramp känns mindre och mindre. Alltmedan feminister blir avstängda för att felköna någon, kan misogyni och antisemitism spridas fritt. Det slår hårt mot de mina. Det var därför jag drogs till "Inget är heligt".
Med utgångspunkt i Lars Vilks konstnärsskap för Sakine Madon en diskussion om hur vi idag vill reglera skrift och tal så att det inte kränker någon. Detta sker på många plan, ras, religion och genus, och helt på bekostnad av demokratin. Ett samhälle där man inte får förolämpa vissa grupper är inte ett demokratiskt samhälle och om vi ska förbjuda vissa yttringar, vad gör oss bättre än de som utför fatwor på intellektuella?
Jag håller i det allra mesta med Madon, nickar och förfasas (jag visste till exempel inte att Satansversernas japanska översättare blivit mördad). Det är en medryckande, och ganska kort bok, så jag läser den på en dag. Madon bygger sina argument med hjälp av många anekdoter och slår både till vänster och till höger. Men som med andra debattörer inom området saknar jag en diskussion om yttrandefrihetens gränser. Ska de ens finnas? Ska man medvetet få sprida fake news? Propaganda som leder till folkmord? Och ett samhälle som inte regleras alls kommer att gynna de grupper som redan är gynnade. Om vi inte har kvotering eller positiv särbehandling, hur kommer vi åt den osynliga kvoteringen som redan gynnar män och de med svenska namn i ansökningshögen?
En annan detalj som jag reagerade på är att Madon inte ofta tar avstånd från de personer hon nämner i sina anekdoter, inte islamister eller rasister eller så många andra. Jag tycker inte heller att det behövs, jag som läsare kan särskilja hennes åsikter från de vars yttrandefrihet hon försvarar. Men Kajsa Ekis Ekmans åsikter om kön är tydligen så pass kontroversiella att hon måste ta avstånd. Jag ser inte vad som är så farligt med KEE.
"Inget är heligt" är en engagerande bok som väcker många tankar och kommer att ligga till grund för många diskussioner på hundpromenaderna med min far framöver.
Titel: Inget är heligt
Författare: Sakine Madon
Förlag: Fri tanke
#sakinemadon #ingetärheligt #yttrandefrihet #fritanke #recensionsexemplar #cancelculture
Comments
Post a Comment