Jag har alltid velat vara en sån som kan svamp och som går ut en tidig höstdag, med korgen i armvecket, och kommer hem med en myriad olika läckerheter som jag sedan torkar/ fryser/ lagar till meddetsamma... I fjol förljde jag med en svampkonnässör in i den skog som ligger närmst där jag bor och fick med mig smörsopp, pyttelite kantareller, taggsvamp och någon slags kremla, men kommer jag ihåg vad vår tjänstvillige svampguide berättade för oss? Njae...
Därför är det bra med riktigt informativa guider som denna. För till skillnad från alla de andra svampguider jag har finns här massor av information om hur man hittar de olika sorterna. Den enda jag egentligen vet var jag ska hitta i dagsläget är stolt fjällskivling.
Oliver Karlöf tar oss igenom sorter som granblodsriskan och tallblodsriskan vars artnamn (lactarius deterrimus (den sämsta) vs. lactarius deliciosus) tydligt avslöjar Linnés favoriseringsprocess, den korallliknande blomkålssvampen, citrussmakande citronslemskivling, goliatmusseronen som eftertraktas av japaner och 29 sorter till.
Varje sort följs av ett recept, allihopa veganska eller åtminsone vegetariska av klimatskäl, och jag måste säga att de flesta låter riktigt smaskiga. Eller vad sägs om:
- Savojdolmar med taggsvamp, rårörda lingon och pressgurka
- Blomkålssvampspannkaka med spetskål
- Mexikansk cevice på kremla
- Sandsoppsrisotto med salviasmör
- Piroger à la Wabenska med smörsopp & surkål
Titel: Ovanliga matsvampar
Författare: Oliver Karlöf
Författare: Oliver Karlöf
Illustratör: Sara Mariah Sandberg
Förlag: Natur & Kultur
Förlag: Natur & Kultur
#illustreradfakta #oliverkarlöf #ovanligamatsvampar #naturochkultur #natur&kultur #saramariahsandberg #svamp #svampplockning #matsvamp #plockasvamp #svampguide #boktips #bokbloggare #bokrecension
Comments
Post a Comment