Snällare bröd och bullar - bakade med dinkel

RECENSION "Snällare bröd och bullar - bakade med dinkel"

Dinkel är ett äldre urvete som man odlat i Sverige ända sedan stenåldern. Länge trodde man att dinkel var lika gammalt som andra urvetesorter som emmer och enkorn, men antagligen är det betydligt nyare, en korsning mellan brödvetet och emmer. Glutenet i dinkel är annorlunda och därför är det lättare för t.ex. folk med IBS men också andra som upplever sig vara lite känsliga mot vanligt vete att smälta. 

För oss är intresset för dinkel dubbelt. Dels är både jag och min man aningen känsliga för gluten, dels har vi i vår by en kulturförening (kolla gärna in @onslundakultur ) som bygger en "byaugn" där vi kommer att använda oss av det lokala mjölet producerat utanför byn... ledtråd? Ja, det är dinkel :-)

Så nu ska vi börja lära oss att baka! Ylva Lingdgren ger oss recept på frallor, bröd i form, scones, surdegsbröd, knäcke, pizzadeg, hamburgerbröd och så en hel del sött, däribland veganska kanelbullar som ser gudomligt mumsiga ut...

Än så länge har jag bara bakat det absolut lättaste brödet (degen på bilden): nattjästa dinkelfrallor. I och med att degen inte skulle knådas utan bara röras om slängde jag ihop den på några minuter på kvällen för att sedan dela upp med degspade på morgonen och köra in i ugnen. SUPERLÄTT och goda var de också. Det sa barnen och barn talar alltid sanning, i alla fall när de känner för det.

Nu ser jag fram emot att baka de där veganska kanelbullarna, eller varför inte lite brioche, blåbärsbröd med valnötter eller scones med vanilj och kardemumma? 

Titel: Snällare bröd och bullar - bakade med dinkel
Författare: Ylva Lindgren
Förlag: Ordalaget förlag

#snällarebrödochbullar
#snällarebrödochbullarbakademeddinkel
#dinkel
#bakameddinkel
#bakatmeddinkel

#ylvalindgren
#ordalagetförlag

#kokböcker
#kokbok 

#bokinstagram
#boknörd
#bokmal
#bokälskare
#booklover
#bokinspo

#vårläsning
#påskläsning2023
#påskläsning
#vårläsning2023

Comments