Saknar du historieätarna? Då kommer här en bok för dig:
HISTORISKA RECEPT I URVAL utgivna av Maren Jonasson
Denna bok tar dig på en resa genom 1700- och 1800-talets kokböcker och får dig att le och förundras och ibland, kanske inte jätteofta, vilja prova på ett recept eller två.
Jag har lärt mig massor genom att läsa dessa recept. Bland annat att man bakade med sjuka mängder ägg, att man använde rotfrukter på samma moderna sätt som idag när vi börjat baka "nyttigare" kakor, att en surkåls pronomen är han/ honom samt att det fanns ofantligt många olika mått att använda för att kommunicera volym. Det finns många rättar att förundras över, men det är i kapitlen om kött & fisk som de mest oaptitliga finnes. Oxtungspaté där man "skalar tungan", soppa på stekt fisk vars bas är ättika och vin, "ostronsabborrar" där en blandning av abborre och äggstanning breds på samme fisks uppfläkta skinn (som en macka) m.m.
Självklart härör dessa recept från de högre klassernas hushåll, de som fötts mindre privilegierade fick oftast nöja sig med hårt bröd och ölsupa. Men oavsett vilken klass man befinner sig i nu är med en viss tacksamhet man läser. Man vill varken ha befunnit sig på en tid och plats då det enda man åt och drack var gjort av råg, eller för den delen lalla runt på en herrgård och fylla sig med dussintals ägg om dagen, och kopiösa mängder nejlika, muskotblomma och korinter...
Titel: Historiska recept i urval
Författare: utg av Maren Jonasson
Förlag: Appell förlag
#historiskareceptiurval
#historiskarecept
#historieätarna
#marenjonasson
#appellförlag
#appell
#instagramläser
#bokälskare
#bokkärlek
#bokfotografi
#bookphotography
#recensioner
#älskaböcker
#bokhyllor
#läsare
#bookoholic
#lästips
#böcker
Comments
Post a Comment