Den goda maten

DEN GODA MATEN av Henrik Ennart & Charlotte Fredriksson

I Cilento blir så gott som alla riktigt gamla och är friska tills de dör, nästan ingen drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Många blir över hundra och skillnaden mellan kvinnors och mäns ålder är mindre här än i resten av världen. Cilento, den dolda blå zonen, är medelhavskostens ursprungsvagga. Mestadels växtbaserad med olivolja, surdegsbröd och massor av grönsaker som grund i matpyramiden. Ovanpå detta lite fisk, ost och endast någon gång i månaden kött och kanske en liten kaka.

"Den goda maten" är inte en regelrätt kokbok. Visst innehåller den recept, men mer än det är det en reseberättelse med maten som huvudperson. Författarna tar oss genom byar i regionen och blir inbjudna till människor som berättar om sin barndom och om sina liv, bjuder på bruschetta, tomatsås, krossade oliver, carobskidor, minestrone, pasta och limoncello. Visst har alla dessa zoner gemensamma nämnare. Mycket grönt och minimalt med kött (ibland inget alls). Men de blå zonernas livsstil handlar om mer än maten, det handlar om motion och relationer och avslappning. Att de värdesätter det som faktiskt spelar roll i livet.

Författarna säljer första klassens eskapism och det tog inte många sidors läsning innan jag googlade "comprare casa Pollica". Med vår budget konstaterade jag glatt att man kan köpa en fullständig ruin för ca 10.000 Euro, men då snackar vi ett tomt skal utan fönster och dörrar. Hursomhelst bara längtade man dit. Till lugnet. Till det långsamma livet. F-n vad jag önskar jag kunde sakta ner!

Titel: Den goda maten, medelhavets smaker, livsstil & hemligheten bakom friskt åldrande
Författare: Henrik Ennert & Charlotte Fredriksson
Förlag: Bookmark förlag

#dengodamaten
#henrikennert
#charlottefredriksson
#medelhavskost

#bookmark
#bookmarkförlag

#kokbok
#böckerommat
#mediterraneandiet 

#bokinstagram
#boknörd
#bokmal
#bokälskare
#booklover
#bokinspo

#höstläsning
#höstläsning2023

Comments