Fett - för ett gott liv

FETT FÖR ETT GOTT LIV av Fernando di Luca

🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈

Fernando di Luca, Sveriges första olivoljeimportör, är nu 87 år gammal. När han som ung grabb flyttade till Sverige blev det minst sagt en kulturchock. Efter att ha spenderat barndomen vid ett matbord fullt av bröd, grönsaker och olivolja kom han till ett land där animaliska fetter dominerade främst i form av mackor med ett väl tilltaget lager smör. Men också kött äter vi mycket av, grädde, ost och mjölk.

Dessvärre gagnar detta inte oss. Animaliska produkter är fullspäckade av mättade fetter vilket i sin tur bidrar till högt LDL-kolesterol (det dåliga) och sänkt HDL-kolesterol (det braiga ;-)) och därför i sin tur ökar vår risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Men det är inte bara vår hälsa som lider, även planeten skulle må bättre av att vi byter ut våra animaliska fettkällor mot vegetabiliska. 

I boken får vi också 35 superfina medelhavskostsrecept, t.ex. bruschetta, diverse pastarätter (bl.a. Pasta alla Norma vilket jag bjöd min man på första gången vi träffades), risottos, balsamicorostade rotfrukter, och några kakor. De allra flesta recepten är växtbaserade.

Ser så fram emot att köpa en bra olivolja samt att testa några av grönsaksrecepten när vi avslutat vår rawfoodmånad.

🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈🧈

#fettförettgottliv #fernandodiluca #maxström #olivolja


Comments