Grinden i Dachau

 "GRINDEN I DACHAU - Sex essäer om det tidlösa hatet mot judarna" av Björn Wiman

✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡

Attacken mot Södra Israel 7 oktober väckte någonting som vi i väst länge varit blinda för. Oavsett var man står i konflikten är det uppenbart att judarna, redan dagen efter, själv fick skulden för den värsta massakern på sitt folk sedan förintelsen.

I sex essäer lär sig läsaren om det ursprungliga hatet, det hat som kommer först av alla (men sällan kommer ensamt:, hatet mot judarna. Före 7 oktober trodde jag inte att antisemitism fanns i väst, helt enkelt för att jag inte förstod varför det skulle finnas. Men det kommer från alla håll. Från de som håller judarna ansvariga för Jesus död. Från Mellanöstern, ett hat som funnits i sekler men förstärkts i samband med bildandet av Israel. Från extremhögern, såklart, och så från vänstern. Alla möts i judehatet.

I denna samling får vi läsa om hur antisemitismen växte i Tyskland under 30-talet, hur konspirationerna om George Soros spridits på globalnivå bland högerregeringar, hur judar i Malmö flaggat för regelbundna hot och trakasserier men inte blivit hörsammade, hur den sista pogromen ägde rum 1968 och hur skjutningar av judar utanför kosherbutiker och synagogor i media inte kvalat som antisemitism eftersom även andra mål blivit drabbade.

Fascinerande bok som ger en tydlig bild av dagens situation för den lilla minoritet judarna utgör i världen.

✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡✡

#grindenidachau #björnwiman #fritanke #judendom #7oktober 


Comments