I Elvis rum

I ELVIS RUM av Sebastian Pregelj

Jan växer upp i Ljubljana på 70- och 80-talen, samma dag som han börjar skolan dör Tito. Jan tillhör de mindre populära pojkarna men bland dessa är han ändå minst utsatt. Hade han bara inte varit så envis hade han säkert klarat sig helt utan stryk.

Under stora delar av boken läses den som en välskriven men aning banal uppväxtskildring, men sen, under andra hälften händer det något. Det är när åttiotalet börjar ta slut som spänningen stiger. När Jan blir femton och går på en okänd toalettvakts begravning. När kusinen, den som först introducerat honom för stålmannen, tar värvning och farbrorn syns på teve tillsammans med Gorbatjov och så till slut när Jan själv gör militärtjänsten.

En intressant aspekt är att vi får följa muslinernas utveckling i Slovenien under den jugoslaviska tiden och hur denna förändras över tiden.

Jag fastnade inte direkt för "I Elvis rum". Den var tillräckligt bra för att jag skulle fortsätta läsa men blev inte riktigt bra förrän 2/3 in och då var jag verkligen glad att jag läst vidare.


#ielvisrum #sebastianpregelj #ramus  #ramuumsförlag #slovensklitteratur #slovevnien  #fornajugoslavien ##jugoslavien

Comments