Missat samtal

 MISSAT SAMTAL av Nora Dåsnes

📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞

Det är 2011 i Oslo. Rebekka och Fariba är bästa vänner och börjar gymnasiet en ynka månad efter Utöja. Trots att Rebekka inte kände någon drabbad har massakern tagit hårt på hennes psykiska hälsa och hon sitter uppe sent på nätterna för att försöka få rätsida på det som hänt. 

Hela samhället är för övrigt hårt drabbat. Föräldrar har stenkoll på sina barn, Rebekkas mamma befinner sig i någon slags chock och bara sitter och glor på nyheter medan hennes storebror är deprimerad och bara spelar datorspel, även över jul. 

"Missat samtal" är en gripande grafisk roman som ger en bild av ett samhälle i efterchock, ett kollektivt trauma som drabbade alla oavsett om de blivit personligt drabbade eller inte. Bilderna är bra, de varvas med mer verklighetsnära på t.ex. statsministerns tal. Nuets blå, passande för sinnesstämningen varvas med dåtidens röda rutor, som står för händelserna den 22 juli. Det är tydligt vad som är vad och lätt att följa med i växlingarna (vilket ändras i andra delen av boken, no spoilers). Det är också effektivt för att förmedla hur destruktiva minnen och tankar bara dyker upp helt utan varning.

Boken är snabbläst, många rutor utan text, och vet inte om jag hade önskat mer av den varan. Kanske lite. Samtidigt passar formatet också historien väl. Problemet är kanske att det inte stannar i tankarna lika länge. 

12-åringen har också läst den och tyckte att den var ganska bra, men Utöja hände två månader innan hon föddes, så hon hade själv inga kopplingar till det.

📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞📞

Comments