Umeå -87

UMEÅ -87, en kvinnas försvinnande och ett Sverige i förändring av Pontus Mattsson 

1987 var ett år då mycket hände. I Sjöbo kommun satte lokala folkpartister igång en folkomröstning för att blockera 20 invandrare från att bli placerade i stan. Aids blev en stor fråga och det befarades att inom fem år skulle 50.000 - 120.000  vara smittade (i själva verket blev det dryga 3000). I Umeå kämpade restaurangägare förgäves för att få utskänkningstillstånd. Staden ansåg att 13 krogar, däribland Universum, norra Europas största, och Alexis räckte. 

Det sista någon såg av Sara Eriksson var nar hon lämnade Alexis för att ta sig hem. Alexis... en sunkigare pub med gott om klagomål mot sig, där slagsmål utbröt regelbundet och där personalen serverade även de minst nyktra i klientelet. När Sara inte hört av sig på hela dagen och inte heller kommit hem dagen därpå kontaktade hennes pojkvän polisen. Snart hittades hennes handväska i ett soprum och hennes kläder vikta i en hög nara en skogsglänta.

"Umeå --87" handlar om ett Sverige strax före Berlinmurens fall, en dåtid som på vissa sätt hade kunnat beskriva förra veckan, medan den på andra sätt tydliggör hur mycket som förändrats. Vi läser om det som svenskarna bekymrade sig om då samtidigt som vi får följa utredningen kring Saras försvinnande, jakten på förövaren men också efter andra offer.

Jag läste boken väldigt snabbt. Den var spännande, fascinerande och extremt intressant. Jag gladdes lika mycket över  att lära mig allt om Västerbottens alkoholpolitik som över att följa Sjöbo-följetongen (en ort som för övrigt fortfarande domineras av SD-väljare, precis som min egen) men såklart är huvudspåret allra mest intressant för en True Crime-addict som jag... resten är kryddan som gör berättelsen levande.


#umeå87#pontusmattsson  #fritanke  #saraeriksson #1987  #sjöbopartiet#reportagebok 

Comments