Bara glädje hjärtat rymmer

BARA GLÄDJE HJÄRTAT RYMMER av Moa Eriksson Sandberg

💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓

Ernst Rolf är revykung under 1920-talets Sverige. Under en turné i Norge träffar han Tutta Berntzén, en ung skådespelerska som jobbar på teatern i Oslo där han uppträder. Han, nästan 40, har tre barn och två kraschade äktenskap bakom sig, hon, endast 21 och bor hemma hos sin mamma. Mot Tuttas mors bättre vetande och varningar, följer hon med Ernst till Sverige. De har förlovat sig och han ska göra henne till stjärna. 

Men redan från början dyker de röda flaggorna upp. Ernst är svartsjuk och vägrar låta Tutta "tuscha ögonbrynen" och sminka läpparna samtidigt som han själv tar sig friheter med andra kvinnor. Han lyckas dock med sitt projekt, Tutta blir populär. Han själv lyckas inte hålla sig borta från skandalerna och skadar sitt rykte bortom räddning. 

Detta är en roman om Ernst och Tutta Rolfs stormiga äktenskap och utspelar sig ända fram till 1932 då Ernst dör. Boken är full av dåtidens kändisar, nöjesliv, scener och kulisser, 30-talsmiljöer, kärlek och frustration över vad vissa står ut med för kärlekens skull. Personligen läste jag den helt och hållet som roman, och en lättläst sådan på köpet. Den är glad och hastig och stundtals riktigt dramatisk (så att man fick googla för att kontrollera sanningshalten) även om den inte är särskilt djupsinnig. Det gör inte så mycket, det är så den är författad, även om jag kan se hur man hade kunnat skriva den på ett helt annat sätt.

Biografisk roman turned feelgood, kanske man kan sammanfatta den som.

💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓

#baraglädjehjärtatrymmer #moaerikssonsandberg #natur&kultur #naturochkultur #ernstrolf #tuttarolf

Comments