Barnvård till salu

 BARNVÅRD TILL SALU av Johanna Sköld & Johanna Sjöberg

Vi är rätt bortskämda i dagens Sverige och tenderar att glömma det. Ända in på 1900-talet var barnavård – från förlossning till barnkolonier – en privat angelägenhet. De flesta födde hemma, men de som hade råd kunde inackordera sig på så kallade förlossningshem. Efter barnamordsplakatet, som syftade till att minska barnamord (en tredjedel av alla dödsdömda på 1700-talet var kvinnor som dödat sina barn), fick ogifta mödrar möjlighet att föda anonymt och omedelbart adoptera bort sitt barn. Det var inte alltid en smärtfri lösning – vissa blev lurade – men det erbjöd en väg bort från stigma och desperation.

"Barnvård till salu" skildrar dessa förlossningshem men också barnpensionat, dit föräldrar kunde skicka sina barn under längre perioder vid resor, sjukdom eller arbete. Vissa hem tog hand om spädbarn, andra om klena barn i behov av luftombyte. I bästa fall fungerade det – i värsta fall kom barnen tillbaka som främlingar för sina egna föräldrar. Vid ett tillfälle dog en pojke av maginfluensa efter att ha blivit kraftigt undernärd.

Boken lyfter också debatten om barnens värde, något som förändrades radikalt under denna period. Särskilt intressant är de konkreta berättelserna – som Hvita Korsets Hitlerälskande grundarinna Julia Steen, eller signaturen M.A., som hade betalat för ett förlossningshem där det utlovats att barnen skulle uppfostras "i det egna hemmet", men blev ivägskickad precis innan förlossningen och där värdinnan sedan påstod sig inte ha fått tillstånd till adoptionen av MAs tvillingar pga sin höga ålder.

Att läsa om det här får en att uppskatta nutiden – samtidigt som jag inte kan låta bli att känna ett litet styng av avund inför föräldrar som kunde köpa sig ett par veckors avlastning på barnpensionat. Men då gällde det förstås att hamna på rätt ställe...


#barnvårdtillsalu #johannasköld #johannasjöberg #appellförlag 

Comments