EN RÖST FÖR FRIGÖRELSE av Inga Elgqvist-Saltzman & Katarina Saltzman
👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵
Emma Saltzman, född Ruin 1853 i det som då var Ryssland, levde ett fascinerande liv. Hon var en läkarhustru som senare blev politiskt aktiv och kämpade för kvinnors rösträtt, flickors rätt till utbildning och ett självständigt Finland.
Men den största delen av boken ägnas åt hennes tid före det politiska engagemanget. Under hennes barndom skaffade familjen en livegen kvinna, Avdotja, som barnflicka. När det visade sig att Avdotja redan var bortlovad som en del av ett arv, föreslog den lokala prästen med på att begrava en okänd kvinna i hennes namn, så att familjen kunde behålla henne i sin tjänst. Familjen tackade nej, och tursamt nog gick lagstiftning igenom som gav Advotja sin frihet men det är en berättelse som verkligen sätter tidens värderingar i perspektiv.
Emma fick en utbildning som var praktisk och anpassad efter vad flickor ansågs behöva: språkundervisning i tyska och engelska och kunskaper om att sköta hemmet, alla i samma ryska gymnasieuniform.
Så blir Emma vuxen och när hennes far en gång blev sjuk, mötte hon den unge läkaren Fredrik Saltzman, som senare blev hennes make. Boken tar oss med genom Emmas liv som ung läkarhustru i Helsingfors där hon bodde tillsammans med sin man och hans syster, och sedan som mor. Hennes dagböcker och anteckningar, och senare även hennes äldsta dotters (som också hette Emma), ger en unik inblick i deras vardag och liv.
Jag visste inget om Emma Saltzman innan jag plockade upp boken, men den var verkligen intressant. Det är något speciellt med att få följa ett helt liv från den här tiden – man får både närhet och perspektiv. Boken är full av små anekdoter, som den om den livegna Advotja, som ger sidorna liv och håller intresset på topp.
👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵👵
#enröstförfrigörelse #emmasaltzman #ingaelgqvistsaltzman #katarinasaltzman #appelförlag
Comments
Post a Comment